Drepturi de autor fotografii realizate la nuntă

Întrebări pe care să NU le pui fotografului tău de nuntă: Cui apartin drepturile de autor asupra fotografiilor realizate la nunta?

Unii clienţi întreabă despre “copyright” – atunci când se gândesc că vor să printeze imaginile, sau să le publice în mediile virtuale, etc.

Trebuie să ştiţi că pentru artă vizuală – conform tuturor legilor drepturilor de autor din lumea asta, ei bine, deţinătorul dreptului de autor asupra unei opere este  cel care a creat acea opera. A deţine dreptul de autor asupra imaginilor, nu înseamnă că nu aveţi dreptul să publicaţi sau să printaţi imaginile, în scop personal.

Este însă, de la sine înţeles (şi cel mai adesea, contractual stabilit) – faptul că aveţi nevoie de acordul fotografului pentru a publica imaginile, în sensul în care veţi obţine avantaje financiare/comerciale, etc. Reciproca este valabilă.

Nu mă pot abţine să nu mai “punctez” ceva la acest capitol! Este fair-play şi common-sense..şi..cu certitudine..o chestiune de respect, ca atunci când publicaţi fotografiile în mediile virtuale, să menţionaţi  artistul care le-a creeat, nu credeţi?!

În general, “clienţii” fac acest lucru! – cu certitudine, ceea ce vor “publica” le va face mare plăcere, se vor simţi bine să aibă asemenea imagini, să “strângă” când mai multe “like-uri” – ştiţi voi la ce mă refer:)

Ne-ar face mare-mare plăcere însă, dacă..şi “prietenii” ar face acelaşi lucru. Fotografii, colegii noştri,  înţeleg cel mai bine cum stă treaba asta! Prieteni, pentru care munceşti “din obligaţie”, din prietenie, etc…şi care au lipsit, de la şcoală, când au fost predate valori despre “gratitudine”, “recunoştinţă”, etc.

Partea bună, este că noi, suntem profesionişti şi, mai mult, nu am lipsit de la şcoală, de la lecţia “muncă patriotică” – deci, este în regulă, putem înţelege şi trece peste!

Click pentru Portofoliul de fotografii de nunta

foto nunta si botez, Fotograf botez Bucuresti, Fotograf De Familie, Fotograf Nunta , Studio Sapte Foto Nunta, foto nunta pret, Adrian Andrunachi Fotograf Nunta, Laura Andrunachi Fotograf Nunta, fotografi de nunta