Cum să trăieşti o viaţă cu pasiune

Trăieşte cu pasiune! Trăieşte intens!

E amuzant căci am ajuns să trăim vremuri în care auzi prea des faptul că “e important să îţi trăieşti viaţă cu pasiune”. Din toate perspectivele psihologice, acest îndemn este probabil cel mai puţin folositor şi insight-full.

Ce înseamnă până la urmă “să îţi trăieşti viaţă cu pasiune”?

Ce este “pasiunea”? Ce înseamnă să “trăieşti” o pasiune?

Poate că ar fi mai folositor că cine să pună punctual pe “I”, să dea nişte paşi concreţi – ai nevoie, până la urmă, de ceva palpabil, nu de cuvinte motivaţionale.

Pasiunea este adesea confundată cu hobby-ul; şi, până la urmă, dacă stai să te gândeşti nu pare să existe diferenţe critice între cele 2 noţiuni.

Un “hobby” – este până la urmă conform DEX-ului “o îndeletnicire plăcută, în afară preocupărilor profesionale, exercitată în timpul liber.”

“Pasiunea” – pe de altă parte, nu înseamnă relaxare. Pasiunea nu te lasă. Pasiunea se strecoară în viaţa ta şi nu îţi mai dă pace. Nu ţine cont dacă ai timp sau nu. Pasiunea, e un soi de fata Morgana – te învăluie, te subjuga, te ameţeşte şi nu-ţi mai dă drumul. Te învăluie cu o neostoită căldură şi te scoate din minţi, în acelaşi timp. Ai sentimentul că ai prins-o, dar ea se îndepărtează.

Credem adesea că pasiunea e acel “ceva” care ne face plăcere, ceva ce iubim, un sentiment covărşitor plin de obsesie şi devotament. Uităm,încă de la început că “pasiunea’ înseamnă travaliu şi suferinţă constantă, înseamnă un joc al minţii, pervers şi chinuitor.

“Pasiunea” înseamnă, nu ceea ce-ţi place…însemna ceea ce te face să suferi, dar continui să iubeşti.

Da, poate, la un moment dat, un hobby se va transforma într-o pasiune;  dar este imposibil ca un hobby să îţi dea acea determinare care să transforme acţiunile tale într-un mod de a trăi.

Un fotograf care face fotografie din hobby – va iubi probabil sunetul shutter-ului şi magia unei fotografii grozave.

Un fotograf care face fotografie din pasiune va continua să facă asta în ciuda zilelor proaste, a dimineţilor în care se trezeşte cu noaptea în cap în concedii pentru a face poze, în ciuda echipamentului scump, în ciuda părerilor prietenilor, a numărului de like-uri, a orelor lungi şi obositoare de editare, a jobului extenuant de zi cu zi.

Un fotograf pasionat nu va avea niciodată o poză “decentă” în concedii – va avea doar poze în care este cu o camera foto profesională în mâna, ipostaze în care stă concentrat să prindă “momentul”.

Un fotograf pasionat va trăi fiecare zi a vieţii lui renunţând la a mai face fotografie, încrâncenat,debusolat, extenuat, dezamăgit. Un fotograf pasionat o va lua de la capăt în fiecare zi a vieţii lui, după fiecare renunţare.

Pasiunea poate părea uşor de identificat – dar nu este. Pasiunea este precum vântul. Este, mereu! există acolo! – câteodată mai intens, câteodată doar o boare, câteodată pare că nu este.

Exact aşa este pasiunea – câteodată nu o remarci, dar ea este.

Pasiunea este un cântec. Un cântec ce vine din lăuntrul tău. Este un cântec pe care toţi îl au. Unii îl aud, alţii nu.

Pasiunea este atunci când îţi trăieşti cântecul şi nu îl laşi să să stîngă în sufletul tău.

Fotografia este pentru Adrian…cântec! Şi aşa va rămâne!

Cum să trăieşti o viaţă cu pasiune

 

Comments are closed.